BOLEH CARI ANIS DI FB : ANIS PASPED . YOU TUBE : ANIS PASPED . KALAU INSTAGRAM SILA PM ANIS DEKAT FB ATAU WHATSAPP 013 311 9297 .

Total Pageviews

Thursday

saaaaayang ayah!

salam.. hari ni aq nk critakn knangan aq bsama arwah ayh aq ismail bin dahlan ,28.2.1967 -isnin  20.6.2011...


bermula aq umur 1bln-4tahun :  pada mse aq bby..pnah skli aq selsema.. aq xdpt bnafas...
dan ibu cerita,arwah ayah tnpa blengah lg terus sedut selemor aq guna mlut dia.. dan buang..sbb yelh bby mne lh pndai hembus kn??? mula2 dgr crta 2 dpn ayah n ibu aq jijik jugak..n tgelak knp ayah sggup wt cm 2... huhu..tp skrg bru aq tau tggungjwb sbgai ayh thdp ank nye... aq amat btrma ksh at ayah...lau x aq xtau aq msh ad lg atau x...
arwah ayah sllu bwk aq n abg g zoo stiap hjung minggu..dri dlu ayah dh ajar kiteorg syg haiwan...
arwah ayah stiap hjung bulan jugak kate kt ibu ''dah lme xbelikn mainan tok budak2 ni kn..jom lh beli''
dan ibu pula berkata '' mae pulak yg beria2 belikan ,budak 2 xde mintak2 pn''  pasuh,ayah trus g ajak bli mainan... epy sgt2 time 2... hehe....
time ibu ajar mengaji.. ibu ajar garang sgt2.. patah2 rotan yg bebulu ..ap tah..ala.. yg sapu abuk 2 ad bulu ayam.. ha! 2 lh.. sian abg kena..tp ble ibu tgk abg tgh tido smbil tsedu2 ngis..ibu pn bantai ngis jugak..haha...sengal...tp abg cepat dpt..abang naik umur 7 tahun dah katam mgji.. tp aq nie mmg dlhirkn lembab kot..huhuhu.. ask slh n lupa je.. ble slh kne ulang byk kli.. pasuh abs peha kne cubit..meraung ,mngis,tersedu2..smpai tulisan kt mukadam pon xlh nmpk da..merebeh2 air mato.. memang kelakar klo dgr cre aq mgji time uh..AAAAAALLLIIIIPPP!BAAAAAAA! TAAAAAA! smpai 2 umh jiran dgr sore aq.. aq kn duk kmpung pnye jauh jiran 2 lh dgr..hahaha... pasuh ayah aq xtahan tgk aq kne camuh..ayah ckp kt ibu "dah lh 2,sian anak''.. pasuh ayah trus pggl aq,kaki ni xdaya nk jln dh..ayah aq tlg agkt n bkata '' meh duk ats pgku ayah..mgji ngn ayah" .. ayah ajar aq pnuh ksihan n lmbut..ble aq xdpt..dia kte''dh..esok smbung..'' n ayah aq garu blkg aq ..smpai bengkok2 bdn aq dek sodap eh...lalu aq tdo... hehe...mnje kn aq??

naik aq umur 5-6 tahun pulak: aq dhntar ke tadika mne tah bhse omputih.. sme tmpt abg aq bljr dlu..bantai ngis.. 2minggu ibu aq bljr at tadika sme2 ngn aq..n 2 minggu lg ayah aq teman bljr same..hehe... susah btl jd aq... pasuh aq pndh ke tadika kemas,n ad sedara aq sme umur n aq ok d situ...
pd umur 6taun,ibu garang sgt! suh aq hafal sipe.. ala : 1x2,2x2..cmuh lh..ble mlm2 kua g umh atok..time jln blik uh..ibu blh berhenti kn kereta tgh2 hutan uh..semata2 nk tnye sifir.. lau xdpt dia suh aq turun..kejam! ble nk tgk tv msti bce sifir tnpa tgk bku rjukan..pasuh dia tnye mgjut2..nsib bik dpt jwb,.. naik aq umur 7 tahun aq da hafal semua sifir ..sifir 2 smpai 12.. alhmdulilah aq bljr secepat itu... sdgkn org lin umur belas2 taun pn blm hfal..hehe...aku bgge.. megah..bahhahahah....

naik umur aq 7-12 tahun:  ayah aq ajar aq mnunggang moto mse umur aq 9taun n aq tau trus...ayah sllu bwk kmi skluarga bercuti seluruh mlysia...cuma sabah dn srwak jew kmi blm bcuti..dri kecik kmi sllu merayau2 tgk pmndgn....ayah ad wt motor jagung ,sprin.skrem n mto honda..tiap minggu kami skluarga bsama2 membawa moto mgelilingi kampung,merayau tah kemana..jauh jugak lh.. kmi konvoi brmai2...  time 2 gmbra sgt2 sbb org rmai tggu nk tgk motor yg kmi bwk...huhuhu..
pd umur aq 12tahun..ayh buat 1 moto sprin tok aq..wrna itam..rendah sgt..time uh ayah suh aq bwk n bljr mto yg ad clash..n sjak 2 aq mula suka pd moto yg laju n ad clsh.. ayah ajr aq serba sdikit tntg moto... n aq teliti mlihat n mndgr..dia kdg2 suh aq wt sndri..n aq wt... tau x..ble kte buat sndri..kite akn igt.. itu lh yg ptt kte ad .iaitu sifat ingin tahu...

pada aq umur 13-17 tahun:   pada aq umur 13 tahun aq intai2 n tgk gear kereta ford hijau 2..cmne gear 1,2,3,4,5.n rvs... n aq xthn lg... aq truz ckp kt ayah aq yg aq nk bljr bwk kete..n ayah jam2 2 jugak ajar aq..dia stat enjin kete n biar aq bwk sorg2 ,sdgkn dia diri kt lua n cekak pinggang..pasuh aq trus lh bwk..dia kte'' caya lh kakak..pndai lh kakak ni xpyh ajar pn da tau''..aq hnye syum..n dia biarkn aq memandu di kwsn rumah..n ktika itu plk highway lekas 2 blm bertar..tanah merah..ada chan lh aq drif..hahaha..aq g bwk laju2..berasap2..abs org yg tgh wt keje 2..haha. n aq blik..blik2 ayah aq suh naik jep g cri lembu kt hutan n bukit.. time2 2 lh lembu nk duk lepak atas bukim nk tjunam klo trun.. ayah turun n suh aq bwk naik ats bukit..dah lh mencacah lgit bukit uh..aq risau terbalik jew jep ni kunk...pas uh ayah kte"tukar gear kecik lg 1 2..jap ayh kunci tayar.." aku kte" kakak xberani lh ayah" ayah kate" lh balon je'' dlm aty aq.. ade ke ckp cmuh..tp tkt2 aq redah juga..alhmdulilah smua bik2... aq byk tlg ayhhlau lembu...amik kayu..amik plepaksawit bg kmbing... bdn penat sgt..sakit..tgn luka2..xpyh ckp mmg sluruh skit..
aq mula tfikir knp idop aq xmcm org lain ,duk sng lenang..tapi ble aq tgk ayah aq btungkus lumus wt smua demi haiwan trsayang.. aq tnpa mghiraukn smua kskitan aq n trus bntu di... blik sek aq tlg ayah cari kayu utk kmbing nye supaya x skit perut ble mlm psang unggun api....ayah tebang pokok gne sensor n aq agkat kayu 2 naikkn atas jep yg da sgt uzur...ksian jep 2.. aq agkt kayu 4btg , kira2 30kg brat nyer.. lme klmaan aq mgeluh n tgk ayah aq msih mnebang n kayu msh byk lg ..aq pndg mke ayah aq bkerut n mgluh "penat pakcik" kata ayah.. aya tgk riak mke ayah lalu terbit rse ksian.. lalu tnpa blengah aq terus mnolong..laju2 aq wt kerja.. kskitan bdn aq ,x aq hirau kn....ktika i2 ayah aq pndg tgkah laku aq yg xmynang kn naluri seorg ayah..ayah terus berhenti ,dan menolong aq..stlh 60btg siap dinaikkn.. lalu aq dan ayah blik... smpai umh,ayah suh aq blik n mndi rehat.. aq turun n ayah trus kekandang .. aq sperti tkena petir ,kaku n trus tpikir ayah aq keseorgn dkndg mnurunkn smua kayu ke tmpt simpanan,lalu aq trus berlari mndptkn ayh lalu mnolong nye " hehehe,ap xblik?? ayah lh buat sorg" kta ayah.. tnpe mghiraukn kte2 ayah ,aq trus mnolong nyer..dia hnye mmpu gelak..

pda aq umur 15tahun,ayah ajar aq mesin rumput.. n sjak 2 aq jd jakun dgn mesin 2,,aq pn mesin jew rmput kliling..dia biarkn aq bseronok dgn mesin 2..bhahaha... aq xhirau blkg aq sakit n pinggang aq sakit..aq tetap nk wt... da selesai.. aq bkenalan dgn mesin rumput yg berat 2 aq bhenti kletihan,,tnda puas.. " da abs da?? kt sane ad lg.." ayah aq bkata.... aq hnye gelak..

pd umur 16tahun..ayah mula mgjar aq psg lmpu,wyring lh dkate kn... dye ajar aq n dia suh aq wt sndri.. cri punca krosakan smua.. ayah aggp aq 2 dlm 1.. hehe..ble aq berjaya mnjlnkn tugas ayah msti kate " caaaya lh kakak..bagus lh kakak ni"tp skrg?? xda org yg ckp cmuh ble aq bjya..hnye tergiang2 dlm telinga suara ayah kte cmuh tiap kli aq wt keje.. ayah kte kakak kne jge ibu..abg kne bljar... jgn hrap kn org lain,org lain blm tentu lh tolong kita... org lin pn ad khidupan msing2...
erm...aq igt kte2 ayah...sbelum arwah ayah g, dia beria2 xksi aq smbg bljar... tp ble jd cmni..smua sdra mra suh aq bljr..erm..tp aq hnye nk krjaan punya.. xnk swasta... tp xtau lh cmne..

mse aq umur 18 tahun ni.... aq byk mrh2 ayah... xsbr..sbb aq sllu nk mngkn ibu.. aq xnk ibu kne mrh.. erm..tp mrh kmi hnye smntra pasuh ok blik... sblm dia g,dia beria2 bljar intnet n mcm2 lg.. dia nk wt smua sndri..smua nota abg aq da wt tok rujukan ayah.. ayah x tido mlm..kul 5 pg bru tdo..dia abskn wk2 nyer ngdap lptop,kmbing,lmbu,n jge  rumah atau mncing..kdg2 wktu pkul 3am dia ajak aq minum luar at assalam atau kt smyih.. bsma kwn2 dia atau pn x.. aq ad teman bila wktu pagi 3-5am.. tp skrg??xda teman nk bwk borak..smpai skunk aq da tbiase tdo lewat..stiap hri ,wktu pg aq bgn tbe2 nyanyi..n aq tbe2 tberhenti tigat ayah tido..tp aq tkjut sndri ayah dh xda... ble aq sapu bilik ayah..sllu ayah ad tido lg.. pukul 10 sllu aq kjut ayah.. aq da g ketuk dinding n terkedu sndiri..ayah aq xda.. aq tnmpak ayah aq mgdap lptop wktu senja d dpn ..tp ayh xda.. aq ternampak ayah tangguk udang utk ikan nyer d akurium..tp aq tekedu lg..ayah xda.. npe ask tbyg je ni!! aq nmpk ayah duk meja lua..dia senyum ..n aq tdegar di kata "milo satuuuuu..." aq menoleh ..tgk xda sesiapa pn!  tgh pg aq chat gne laptop ,tbe2 tdgr "ehem2" suara ayah aq sllu mintak nk guna lptop.. aq trus tutup lptop n tdo.. tiap petang aq tggu dia blik jge kmbing..letak topi dia n duk blkg aq tgk aq chat..tp aq toleh xda..ayah xda.... aq msih tnmpk dia..aq msih dgr sore dia.. dia jrg kluar..1bulan blm tntu dia mlepasi kg ni.. hri2 aq ngdap dia smpai da hafas smua yg dia buat,smua yg dia ckp..klo aq xwt keje n uruskn kolam..aq dgr sore dia mrh aq.. ble aq xlipat kain..aq dgr dia merungut... skrg xda spe lg nk mrh aq..tgur aq sergah aq..wt lwak ngn aq..ajar aq..lepak ngn aq..mkn wktu pg ngn aq.. smua nyer............... xda... last aq tgk dia wktu mlm senyum jew kt aq..pg 2 dia ngdap lptop..n time dia nk g ayah smpt suh aq teduhkn ank kmbing kibas n bg susu..n ayah senyum lg..dan naik kereta n jln utk betulkn tayar moto lc n 125..dan lain2 aq xnk crta..bru aq tau..aq pnuh ngn tggungjwb skrg..ap yg dia ajar aq smua ad mksd nyer..ap yg psti dia nk aq tau bhwa aq yg dia hrpkn.. n abg sbgai ank contoh yg belajar n uruskn smua khdupannya... aq dgn cre aq..abg dgn cre abg... abg akn kwin n xtau ble dia akn dduk..mlh aq?? aq ank pompan msti duk ngn ibu aq..n sbb i2 ayah ajar smua kt aq.. spya aq tlg smua..n tau nk uruskn.. aq btrima ksh sgt2 kt ayah..sbb ajar,didik aq..mntang aq bgai myak yg pnuh.ayah aq..ayah yang terhebat!! kakak saaaaaaaayang ayah..sgt2.....trma ksh ayah..time jenazah ayah smpai umh nenek ,kain kafan dibuka,dan aq xdpt mlihat n mncium ayah wt ke -3 kli nye..sbb org rmai tgk..tp abg bgthu n imam bgthu mke ayah bersih,putih,kulit tegang dan senyum.. aq kecewa xdpt mlihat jenazah ayah dmasukkn keliang lahad tp aq nmpk smua ktika org rmai bru mnurunkn arwah..tp syukur alhamdulilah smuanya senang .. ibu jd tenang bila abg igtkn ibu psl ayah mninggal cm 2..smoga roh ayah dcucuri rahmat..smga dosa nya d ampunkn allah..smgaayah tenang disana.. smoga ayah bsma2 org2 yg beriman...  smoga amalan nya dterima allah..amin..amin...ya robbalalamin....  al-fatihah..

gmbar2 nti2 lh anis letak k.. bace je dlu... trma ksh sudi membace... salam.....

Tuesday

allahyarham ismail bin dahlan...saaaayang ayah!!!

maaf ini aq copy paste tanda terima kasih kepada abg faiz../doktor faiz (sepupu) kerana bertungkus-lumus membuat statment yang betul dan tepat..terima kasih memberi fakta dengan jelas dan menarik..
terima kasih banyak2 daripada makcu sekeluarga...   http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2011/06/al-fatihah.html?showComment=1309252179451#c3941340166882281190






Al Fatihah  


Assalamualaikum,Ini entri yang panjang, aku tak tahu nak pendekkan...Panjang sebab aku nak luahkan segala yang terbuku dihati..Kepada kawan kawan yang sudi baca sehingga habis, jutaan terima kasih di ucapkan..
Terima kasih kepada rakan bloggers yang prihatin beritahu, dan cadangkan jalan penyelesaiannya..
Harap blog aku ni dapat di akses macam biasa, kalau ada masalah, tolong beritahu ya..

Tiada mood dan busy kerana kematian pakcik kepada isteri aku, mommyZZ.
Arwah ayah aq Ismail bin Dahlan, telah meninggal dunia pada hari Isnin lepas, 20 Jun, lebih kurang jam 4.30pm. Arwah telah terlibat dalam satu kemalangan yang melibatkan kematian beliau dan seorang pegawai JPJ. Berita ini turut disiarkan di ruangan berita di NTV7. Berikut ialah beberapa keratan akhbar online yang dapat aku titipkan di entri ni, bagi yang ingin membacanya:


Apa yang terjadi kepada arwah?
Pertama tamanya, ingin aku tegaskan di sini bahawa, entri aku ini bukanlah untuk menuding jari ke mana mana pihak, sekadar meluahkan apa yang terbuku di hati kami, ahli keluarga Ismail Dahlan.Dan juga sebagai medium untuk kami luahkan apa yang terjadi, menerusi cerita sebelah pihak kami..Ini kerana laporan akhbar sehari selepas kemalangan hanya menyatakan berita dari sudut pandang sebelah pihak, dan banyak laporannya yang tidak benar. Itu yang kami kesalkan, bukannya kami tidak redha dengan ujian Allah(kematian ini). Ahli keluarga Ismail Dahlan langsung tidak ditemuramah oleh wartawan, jadi faham faham sahajalah berita yang di tulis bagaimana.

Ini ialah fakta kes (menerusi saksi yang melihat kejadian), seperti yang diceritakan sendiri oleh mereka kepada ahli keluarga kami. Saksi saksi ini terdiri dari orang ramai yang melalui jalan tersebut pada hari itu, dan juga budak kedai car wash (yang kedainya betul2 di hadapan tempat kemalangan, dan budak ini lah yang sempat memangku arwah Ismail Dahlan sejurus selepas kemalangan). Aku bagi gambarajah untuk memudahkan penceritaan.


-arwah keluar rumah ~ jam 11pagi, menuju ke bandar Nilai.(kereta Ismail (1) )

-setibanya di selekoh (double line), saksi mengatakankan bahawa kereta arwah jenis Ford Laser(warna hijau) hilang kawalan selepas cuba mengelak 4wd Hilux yang tiba tiba memasuki jalanraya.(kereta Ismail (2) )

-Siapa dan mengapa Hilux itu berada di belakang lori yang dikatakan"rosak" itu? Kalau ikut laporan akhbar, kononnya dikatakan bahawa Hilux itu ialah kenderaan penyelia lori..hmmm..Hilux itu sebenarnya ialah kenderaan Tonto. Siapa Tonto? Apa fungsi Tonto? Aku malas nak hurai di sini..

-Kerana kawasan jalan itu sempit dan di selekoh, kereta arwah tidak dapat mengelak dari melanggar Hilux yang tiba tiba keluar itu.Akibatnya, kereta Ford arwah berlanggar dengan Hilux tersebut, dan akibat dari perlanggaran itu, kereta arwah terus hilang kawalan dan berpusing pusing melanggar lori yang berada di hadapan dan terus menghentam kenderaan 4wd JPJ, Toyota Fortuner tersebut. Arwah pegawai JPJ tersebut(rujuk gambar beliau, nama arwah ialah Wardi Ahmad) yang ketika itu berada di belakang Toyota Fortuner tersebut, telah terkena hentaman tersebut, dan dikatakan telah terperosok di bawah Toyota Fortuner itu.

-Akibat impak besar perlanggaran itu, kereta arwah (kereta Ismail (3) ) telah berpusing 360 darjah, menghadap ke arah bertentangan. Kuatnya perlanggaran itu sehinggakan tayar belakang lori yang dihentam itu pecah. Selepas perlanggaran itu, kenderaan Tonto?/Hilux itu terus hilang(melarikan diri). Arwah Ismail telah menunggu lama hampir dua jam, sebelum ketibaan ambulan.Manakala arwah Wardi telah dibawa awal lagi menaiki ambulan yang lain. Selama menunggu hampir 2 jam inilah arwah Ismail dipangku oleh budak kedai carwash bernama Akhbar, yang mana aku sendiri kenal beliau, sebab aku pernah menghantar kereta aku untuk dibasuh disitu.dan akhbar ialah kawan karib kepada arwah..

-Arwah Wadi dikhabarkan sebenarnya meninggal dunia semasa di dalam ambulan lagi(menuju ke Hospital Tuanku Jaafar, Seremban), bukan di HTJ seperti laporan akhbar.Manakala arwah Ismail (ayah)dihantar ke hospital KPJ Seremban, bukan ke HTJ seperti laporan akhbar. Aku sendiri sampai ke hospital KPJ Seremban ~ jam 2pm, dan ketika itu arwah Ismail masih hidup, tetapi cedera parah. Beliau mengalami perdarahan otak yang teruk, namun tiada kecederaan luaran yang jelas, kecuali kesan lebam tali pinggang melintang di dada beliau. (Ini bertentangan dengan 3. Cerita dari blog yang mana wartawan memetik kata kata pegawai JPJ yang berspekulasi arwah Ismail tergamam nampak JPJ dan cuba memakai seat belt). Arwah pakcik mommyZZ memang memakai seat belt!! Even laporan post mortem sendiri mengesahkan kesan lebam melintang di dada beliau ialah kesan seat belt yang telah dipakai lama.

-Pakar bedah otak (neurosurgeon) Dr.Azizi dari HUKM Cheras dipanggil ke KPJ Seremban bagi membuat pembedahan segera membuang darah beku dan menghentikan perdarahan otak. Namun kerana kecederaan otak arwah Ismail terlalu teruk, ditambah pula dengan kecederaan dalaman organ yang lain, beliau akhirnya meninggal dunia setelah selesai pembedahan. Apa apa pun, ucapan terima kasih kepada Dr.Azizi yang kami kenal secara peribadi(beliau ialah pakar yang membuat pembedahan yang sama kepada ayah mommyZZ yang mengalami strok 3 tahun lepas).

-Setelah meninggal di KPJ Seremban, barulah arwah Ismail di pindahkan ke Jabatan Forensik, HTJ untuk proses post mortem. Jenazah arwah dikembumikan malam itu juga di Nilai.


Moral/hikmah ujian Allah ini:

1) Jangan terus percaya bulat bulat laporan akhbar tentang apa jua peristiwa, samada kes kemalangan, berita politik, dan lain lain. Perlu dengar cerita dari kedua dua belah pihak. Aku tak ingin mengatakan bahawa terdapat unsur bias, namun laporan akhbar hanya memetik mangsa kejadian dari JPJ sahaja, seolah olah ahli keluarga mangsa yang satu lagi, iaitu arwah Ismail tidak mempunyai perasaan dan hak untuk bersuara.

2) Kepada anggota JPJ/PDRM dan lain lain anggota penguatkusa, andai kalian terbaca entri aku ini, aku pohon kalian semoga amalkan langkah keselamatan terbaik semasa prosedur menahan kereta/road-block, supaya insiden seperti ini tidak berulang. Ini bukan kes yang pertama. Selama ini dah banyak kali kes kemalangan/kematian melibatkan pegawai mereka. Lokasi kejadian insiden ini ialah di selekoh, yang ada double line..jadi mereka sebagai anggota penguatkuasa undang undang jalanraya, perlu lebih arif tentang undang undang jalanraya, di mana mereka patut berhenti untuk menahan kenderaan/membuat road-block.

3)Laporan akhbar mengatakan kononnya kenderaan JPJ(Toyota Fortuner) itu berhenti untuk melihat lori yang rosak. Soalan aku, betul ke? Dan kenapa wujud kenderaan tonto di situ? Aku malas membuat komen yang lebih lebih, cuma aku harap kita semua sebagai manusia, hamba Allah, ikhlas lah dan jujur dalam menjalankan tugas.

btw aq nurul natasha farahanis bt ismail ialah anak allahyarham ismail bin dahlan..nk memberi pendapat dan tanda kegilaan melampaui batas pemikiran kita:
1. LAIN KALI KALAU ADA KERETA ROSAK PANGGIL JPJ CEK K??? DIORG PERIHATIN BETUL..!!
2. SEJAK BILA LORI ADA PENYELIA YANG IKUT SETIAP PERGERAKKAN MEREKA??? AGAK2 LH..TONTO KOT!!!
3.SEJAK BILA JPJ PANDAI WT UNDANG2 TP PAKAI LANGGAR UNDANG2 SENDIRI??
4.KITA SEBAGAI UMAT ISLAM..CARI MAKAN DARI DUIT YANG HALAL..OK?? 
5.BERHENTI LAH NAK TUTUP KESALAHAN SENDIRI DAN ORG LAIN.. KENAPA??TAKUT?? OUH ! NAK KONGSI DOSA BERSAMA YE?? OK.. BUAT LH.. SMOGA HARI PENGADILAN AKAN TIBA..TAK DI SINI,KITA TUNGGU DI SANA..ALLAH AKAN MEMBENTANGKAN SEGALANYA...SMOGA KEADILAN TIBA.. KITA TUNGGGGUUUUUU...



===============================================================

Kali terakhir aku melihat dan bercakap dengan arwah Pak Mail/apak (panggilan keluarga buat arwah Ismail) ialah lebih kurang 2 bulan yang lalu. Aku ke sana, melihat kolam ikan beliau, mengambil gambar..dan aku ada membuat entri tentang itu, Di sini.

Arwah Ismail bin Dahlan/Pak Mail/Apak

Entri ini juga aku tujukan khas buat Makcu (mak saudara mommyZZ)..dan anak anak beliau..
Pak Mail ada 3 orang anak, berumur antara 22,18 dan 15 tahun.
Buat anak bongsu Pak Mail, Wani, abang Faiz tahu Wani baca blog abang Faiz...harap Wani sekeluarga sabar menghadapi ujian Allah ini. 

Al Fatihah buat Ismail bin Dahlan....dan juga buat Wardi Ahmad.
Moga roh mereka di tempatkan dikalangan roh hamba hambaNya yang beriman. Amin. (amin..amin ya robbalalamin..)

bahagian belakang kereta...

bahagian depan.... 

saaayyaaannnggggg ayyyaaahhhhhhh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ismail bin dahlan..... al-fatihah....
vidio last tangkapannya haruan tasik.. trip di kuala rompin...
layannnnnnnn................
bersama pacu 19kg...
terbaik!
terbaik!! terbaik!!
bersama tangkapannya..layaran!!!!!
time khilangan jari ...hantu..

kembangkn idong bsama..... ^____________^
jemput makan?????
cowboy..... kuikui.....